Ple extraordinari: aprovació el cartipàs i assignació de retribucions - 29/06/2011

El primer Ple de l’Ajuntament de Banyoles en aquest mandat ha estat, com és habitual, el de creació del cartipàs i assignació de  retribucions als regidors.

La promesa d’una majoria absoluta dialogant ha desaparegut en els primers dies de govern. Ni l’alcalde ni ningú del seu equip ens ha presentant la proposta d’organització del cartipàs fins el moment del Ple. Per aquest motiu en el ple de cartipàs no es va poder aprovar la designació del nom dels grups polítics, les seves retribucions, el nomanament dels portaveus ni tampoc la designació dels regidors a les comissions, ni als òrgans col.legiats. Al nostre entendre es va fer un Ple Extraordinari del cartipàs a mitges.

Pel que vam sentir durant el ple, el nou cartipàs presenta àrees molt descompensades com la de Serveis a les Persones en que hi ha un accés d’àrees per un sol regidor delegat o situacions rocambolesques com l’adjudicació de l’àrea de participació al tinent d’alcalde de governació i mobilitat – un desordre innecessari -.

Per aquest motiu ens vam abstenir en la distribució del cartipàs de la mateixa manera que ho van fer IC-V i la CUP.

L’altra punt de l’ordre del dia van ser les retribucions als regidors. I en aquest si que vam mostrar clarament la nostra disconformitat. Tot i que l’alcalde va assegurar que s’havien rebaixat el sou entre un 14% i un 16% respecte el darrer mandat, el portaveu de Junts per Banyoles Josep Vicens, va demostrar que aquesta diferència era del voltant d’un 0,9%. Aquesta baixada ens sembla del tot insuficient tenint en compte la situació econòmica actual i el Pla de Sanajament de l’Ajuntament. No cal que ens expliquin històries sobre l’IPC o la reducció del Pla de Sanejament, els sous del 2011 només són un 0,9% més baixos que els del 2007. Les dades són a l’acte del ple de cartipàs i retribucions del 2007. Altres ciutats, fins hi tot governades per CiU i amb majories absolutes, han fet gestos molt més importants. A Figueres una rebaixa del 24% dels sous dels electes i sense retribució per l’alcalde ja que és diputat,i una eliminació total de les dedicacions exclusives o a Mollerussa on han baixat un 27% els sous, i l’alcalde ha passat de cobrar 3.800€ a 2.500€ mensual. Mentrestant a Banyoles l’alcalde passa de cobrar el 90% del sou, al 100%, sumant un total de 4078,12€  per 14 pagues.

L’entrada del nou Govern ha significat un increment de 14.529,48 € anuals, sumant un total de 280.260€ destinats a pagar sous i indemnitzacions a regidors i regidores.

Un altra dels punts de desacord és el repartiment de les dedicacions exclusives. Aquesta vegada s’han repetit les mateixes que l’anterior legislatura, quatre, però la meitat no han anat a parar a cap tinent d’alcalde. Incrementant d’aquesta manera l’import a satisfer als membres de l’equip de govern. L’incrementa l’alcalde i la manté el Sr. Lluís Cosabella. La manté també el regidor adjunt de serveis a les persones, Jordi Congost, que té dedicació exclusiva però no la té el tinent d’alcalde i cap de l’àrea. L’altre dedicació exclusiva ha anat a parar al Sr. Jordi Bosch i Lleó. Tenim molts dubtes que calgui una dedicació exclusiva per les àrees de medi ambient, habitatge i programa de barris. Fins ara mai havia calgut una dedicació exclusiva en aquests àmbits. Creiem que a la ciutat de Banyoles li costa massa diners el pacte polític entre CiU i PSC en un context en que ni la situació econòmica està per aquestes coses ni la situació política requeria un pacte d’aquestes característiques. Realment és difícil de justificar aquesta dedicació exclusiva.

Al fons els quatre regidors de Junts per Banyoles. Foto: Ràdio Banyoles