DESPRÉS D'UN HOMENATGE EMOTIU

A pluja batent el pavelló de la Draga s’ha anat omplint. Arribaven famílies al complert, arribaven en cotxes, amb paraigües ... i amb cares d’expectació.

Han arribat també autoritats, el president del Parlament, en Roger Torrent, el delegat territorial, en Pere Vila, i els alcaldes de Banyoles i de molts pobles de la comarca. Avui, dia 15 d’octubre, quan fa 78 anys de l’afusellament del president Lluís Companys, a Banyoles s’hi ha fet un acte llargament esperat, un acte de justícia i de reparació d’una dignitat qüestionada.La iniciativa l’han tinguda en Jordi Galofré i en Miquel Rustullet, que des de fa anys han anat treballant en arxius , rescatant memòria oral i recollint informació sobre els represaliats pel franquisme a Banyoles i comarca.

El 2017 es va aprovar al Parlament de Catalunya una llei que anul·lava els judicis polítics del franquisme. Aquesta llei ha permès poder entregar als familiars dels injustament encausats (d’aquests ja fa temps que no en queda cap..) un document on es dona el procés per anul·lat. Ha estat un reconeixement per a les famílies, un acte de reparació que arriba molt tard però que finalment ha pogut arribar. I cal recordar que ha arribat del nostre Parlament, no pas del Congrés espanyol.

Uns 300 consells de guerra a tota la comarca, uns 150 a Banyoles, als quals cal sumar els morts a la guerra, als internats als camps de concentració, els exiliats.... moltes famílies, centenars, d’una Banyoles que van haver de viure molts anys amb el cap enfonsat i les ales retallades. La Banyoles republicana i d’esquerres.Ha sigut un acte emotiu, digne i molt ben dissenyat. M´han emocionat especialment els alumnes de l'Institut Josep Brugulat cantant les Corrandes de l’exili d’en Pere Quart, ha sigut una manera de tancar un acte posant en valor les noves generacions. La seva participació ens recorda a tots que la lluita continua i el relleu està assegurat.

Judicis, exilis, presons injustes del franquisme i judicis , exilis i presons injustes pels nostres representants polítics que van portar endavant un dret democràtic bàsic com és el poder votar. Hem de recuperar la dignitat dels nostres avis i familiars derrotats pel franquisme però també seguir lluitant per les llibertats i la dignitat que avui encara se’ns nega. Tenim feina!

Roser Masgrau
Regidora Junts per Banyoles-ERC